Opskrifter

Oplæst af Hanne Mette Jensen, lærer på Vestjyllands Højskole.

 

RUTEBILER

 

1 Æggehvide

250 g. florsukker

2 spsk. kakao

½ tsk. hjortetaksalt

 

Alle ingredienser blandes godt sammen. Dejen skal være let fast, dækkes til og stilles koldt den skal bruges.

Gør kødhakkeren klar uden kniv. Figuren med kongekrone sættes på kødhakkeren.

Ovnen tændes og stilles på ca. 110 grader.

Tag lidt af dejen ad gangen, kør det gennem kødhakkeren. Skær dem i passende længder, sættes på en plade med bagepapir. Bages i ovnen til de slipper ved at knipse på dem med fingrene.

 

RØDKÅL

 

1 lille rødkålshoved, fintsnittet

3 dl æblecidereddike

100 g sukker

2½ dl rød ribssaft eller et lille glas ribsgele

3 mad æbler skåret i både.

10 svesker

1 spsk. salt

Kom den snittede kål i en gryde med lidt vand ved. Kom eddiken, salt, sukker i, og lad den koge meget stille indtil den er klasket helt sammen og væsken er kogt bort. Det er nødvendigt at holde øje med den, så den ikke brænder på. Til sidst tilsættes saft/gele, og der smages til. Den skal være skarp syrlig-sød. Reguler med æblecidereddike, salt og sukker evt. saft/gele. Kan sagtens laves i forvejen. Den bliver næsten bedre af at "anden dags". Opbevares koldt og varmes, inden den skal spises.

 

SVENSK JULEGLØGG

 

½ mørk juleøl

1 stykke hel kanel

5 kryddernelliker

3 kardemommekapsler

1 lille håndfuld rosiner

1 lille håndfuld smuttede mandler

20 g kandiseret pomeransskal i fine strimler eller tern

50 g melis (den oprindelige opskrift siger 200 g, men det er for sødt, synes jeg)

2½ dl god svensk brændevin f. eks. Renat eller O.P. Andersson

2½ dl brandy eller cognac

3,75 dl Tawny portvin

 

 

Øl, krydderier, rosiner, mandler og pomeransskal samt sukker varmes op til kogepunktet i en stort sort jerngryde. Tag gryden af og tilsæt brændevin, brandy/cognac og portvin. Varm det op uden at det når kogepunktet helt igen.

 

PEBERNØDDER

 

500 g smør

625 g sukker

3æg

1 tsk. kardemomme

1 tsk. ingefær

3 tsk. hvid peber

4 tsk. hakket citronskal

3tsk. hjortetaksalt

1 kg hvedemel

 

Smør og sukker røres med sukker, æg, kardemomme, ingefær, hvid peber, hjortetaksalt,  hakket citronskal, kommes i. Derefter tilsættes mel. Dejen udrulles i tynde stænger, der snittes ganske småt og lægges på en smurt plade ( eller bagepapir).

Bages ved 175 C i 10 til 15 minutter.

 

MARCIPAN

 

500 g mandelmel (mandler som er smuttet dage før og derpå tørret og malet i en kaffemølle ).

3-5 spsk. rosenvand ( hvis man ønsker)

500 g sukker ( eller honning)

1 dl vand

 

Vand og sukker koges uden omrøring til en temperatur af 105 grader. Tag det af varmen, hvorefter mandelmel og rosenvand tilsættes i nævnte rækkefølge, og det røres grundigt, så det ikke hænger i bunden. Når det er blevet en sammenhængende masse, kommes denne ud på et bord, og så snart det har kølet, så man kan røre ved den, æltes det igennem og rulles til en tyk pølse. Når den er helt afkølet, pakkes den i plastik og stilles koldt, til det skal anvendes.

 

Tilbage til forsiden